Zo houd je lichaam en geest jong

Zit je momenteel nog vaak op de bank en snoep je veel tussendoor? Dan is de kans groot dat je niet tevreden bent over hoe je nu leeft en dat je het roer om wil gooien. Er zijn immers veel mensen met obesitas. Door gezonder te leven en meer te bewegen, kun je je lichaam en geest jong houden. Daardoor voel je je een stuk fitter en kun je je beter concentreren.

Training voor hart en brein

Je kunt onder meer beginnen met cardio-oefeningen, zoals hardlopen, fietsen en zwemmen. Dit is goed voor je bloedcirculatie. Door de bloedcirculatie te verbeteren, zorgt de bloedstroom voor zuurstof en voedingsstoffen in de hersenen. Op deze manier blijf je ook op cognitief vlak fitter. Als gevolg van het trainen, merk je dat je gedurende de dag minder stress hebt. Dat heeft te maken met de aanmaak van endorfines. Daardoor wordt je stemming beter. Mensen die regelmatig aan cardiotraining doen, lopen een lager risico op dementie en Alzheimer. Verder is het gemakkelijker om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Je blijft ook scherper, slaapt beter en voelt je energieker.

Krachttraining voor spierbehoud en botgezondheid

Als je ouder wordt, merk je dat je spiermassa afneemt. Je krijgt een conservenblik niet meer zo gemakkelijk open als vroeger. Door afname van spiermassa heb je minder kracht in je handen, en je kunt minder ver lopen. Daarom is het verstandig om regelmatig aan krachttraining te doen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor gewichtheffen of oefenen met weerstandsbanden. Als je meer spieren opbouwt, krijg je een beter postuur, een betere stofwisseling en loop je minder kans op kleine blessures. Het helpt ook om osteoporose tegen te gaan. Wat veel mensen niet weten, is dat krachttraining ook zorgt voor de aanmaak van groeihormonen, waardoor je cognitieve functies verbeteren. Bovendien helpt het ook bij het reguleren van stresshormonen zoals cortisol. Daardoor ben je zowel fysiek als mentaal weerbaarder. Voor het sporten kun je alvast een pre-workout nemen.

pre workout

Yoga en flexibiliteitsoefeningen

Eén van de beste manieren om weer even tot jezelf te komen, is door yoga of andere flexibiliteitsoefeningen te doen. Door regelmatig yoga te beoefenen, blijft je lichaam flexibel en heb je minder last van stijfheid in de spieren en gewrichten. Het is ook belangrijk voor het verbeteren van je lichaamshouding en balans. Zo kun je deels voorkomen dat je op latere leeftijd evenwichtsproblemen krijgt. Op mentaal vlak is yoga ook erg goed voor je. Het helpt om stress en angsten tegen te gaan. Bovendien is het beter voor je concentratie en heb je minder last van mentale vermoeidheid. Als je een paar keer per week aan yoga doet, merk je dan je lichaam en geest een stuk beter worden.

Je concentratie trainen

Merk je dat je je niet meer goed kunt concentreren, of is je coördinatie achteruit aan het gaan? Dan kun je kiezen voor een sport als tennis, tafeltennis of dansen. Tegenwoordig is ook een sport als padel erg populair. Dit soort sporten helpen je om te focussen en te coördineren, en helpen het reactievermogen een handje. Daardoor worden je cognitieve functies verbeterd. Het helpt je ook bij het maken van beslissingen. Door dit soort sporten te beoefenen, train je je hersenen. Op deze manier kun je mentale achteruitgang deels voorkomen. Het komt onder meer door de aanmaak van dopamine en serotonine.

padel

Deze hormonen maak je samen met adrenaline ook aan als je kiest voor een spannende activiteit, zoals cruks en toch gokken. Wanneer je cruks-registratie nog niet helemaal verlopen is, maar je wel graag online plezier wilt beleven aan gokken, kun je hier terecht. Door je brein regelmatig te oefenen, is het mogelijk om je kansen bij denkspellen zoals poker te vergroten. Poker is een van de meest bekende denkspellen waarbij een goede concentratie van zeer groot belang is.

Buiten sporten voor de aanmaak van vitamine D

In Nederland schijnt de zon niet al te vaak en daardoor zijn er veel Nederlanders met een vitamine D-tekort. Als de zon wel schijnt, trek er dan lekker op uit. Ga buiten wandelen, hardlopen of fietsen. Door in de buitenlucht te bewegen, kun je profiteren van natuurlijke vitamine D. Het is goed voor je botgezondheid en immuunsysteem. Verder komt er meer serotonine vrij, waardoor je je opgewekter en vrolijker voelt. Regelmatig buiten sporten kan helpen om stress te verlagen en doet ook wonderen voor je uitstraling. Mensen die regelmatig buiten sporten, hebben minder last van angsten en depressies. Probeer dus elke dag minimaal 30 minuten per dag in de buitenlucht te bewegen. Dit is goed voor je fysieke gezondheid, maar doet ook wonderen voor je mentaal welbevinden.

Misschien ook interessant:

Laat een reactie achter!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}