Wat doet een pre workout? De voor- en nadelen uitgelegd!

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Wat doet een pre workout? De voor- en nadelen uitgelegd!

Een pre-workout is een supplement dat atleten en fitnessliefhebbers vaak gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Het wordt meestal ingenomen vóór een trainingssessie om energie, kracht en focus te verhogen. In dit uitgebreide artikel belichten we alles wat je moet weten over pre-workout.

We gaan dieper in op de werking, de verschillende ingrediënten, de potentiële voordelen en nadelen en of het supplement geschikt is voor jou.


Wat doet een pre workout?

Een pre-workout is een supplement dat wordt ingenomen vóór het sporten om energie, kracht en focus te verhogen. Het bevat ingrediënten zoals cafeïne, aminozuren en creatine. Voordelen zijn onder andere verhoogde energie, verbeterde kracht en uithoudingsvermogen en ondersteuning van spierherstel en -groei. 


Wat is een pre-workout precies?

Pre-workout is een voedingssupplement, vaak in poedervorm, dat je inneemt voor het sporten. Het bevat een mix van ingrediënten die gericht zijn op het verbeteren van je fysieke en mentale prestaties tijdens je training. De exacte samenstelling verschilt per merk, maar veelvoorkomende ingrediënten zijn:

 • Stimulantia: Cafeïne is de meest gebruikte stimulant en geeft je een energieboost. Andere stimularia zijn guarana, yohimbine en beta-alanine.
 • Aminozuren: BCAA's (Branched-Chain Amino Acids) zoals leucine, isoleucine en valine, ondersteunen spierherstel en -groei.
 • Creatine: Verhoogt kracht en uithoudingsvermogen door de energiestofwisseling in je spieren te optimaliseren.
 • Vitaminen en mineralen: B-vitamines en vitamine C dragen bij aan energiemetabolisme en verminderen vermoeidheid. Mineralen zoals magnesium en zink zijn belangrijk voor spierfunctie en elektrolytenbalans.
 • Andere ingrediënten: Sommige pre-workouts bevatten stoffen als citrulline malate, bèta-alanine en nitraat, die de doorbloeding en zuurstoftoevoer naar je spieren kunnen verbeteren.

Wat doet een pre workout met je lichaam?

Er zijn verschillende redenen om een pre workout te nemen. Hieronder ontdek je de belangrijkste redenen waarom mensen een pre workout tot zich nemen. Dit zijn ook gelijk de grootste voordelen die een pre workout jou te bieden heeft.

Verhoogde energie en mentale focus

Een van de meest merkbare effecten van pre-workout is de energieboost die het kan geven. Dit komt met name door de stimulerende ingrediënten, zoals cafeïne, die het centrale zenuwstelsel activeren.

Cafeïne verhoogt alertheid, focus en concentratie, waardoor je je mentaal scherper en gemotiveerder voelt tijdens je training. Dit kan je helpen om langer en harder te trainen, met meer intensiteit en doorzettingsvermogen.

Wetenschappelijke studies bevestigen dit effect. Zo bleek uit een onderzoek van Steen et al. (2018) dat cafeïne suppletie de cognitieve prestaties en alertheid aanzienlijk verbeterde bij gezonde volwassenen.

Verbeterde kracht en spierprestaties

Pre-workout kan ook je fysieke prestaties tijdens het sporten verbeteren. Creatine is wellicht het meest bekende ingrediënt met deze eigenschap. Creatine verhoogt de hoeveelheid creatinefosfaat in je spieren, een belangrijke energiebron tijdens krachttraining. Dit kan leiden tot meer kracht, vermogen en uithoudingsvermogen, waardoor je zwaardere gewichten kunt tillen en meer herhalingen kunt uitvoeren.

Onderzoek van Hoffman & Stear (2007) ondersteunt deze bevindingen. In hun studie zagen ze dat suppletie met creatine de kracht, krachttoename en spiermassa bij getrainde mannen aanzienlijk verbeterde.

Naast creatine kunnen ook andere ingrediënten in pre-workout, zoals BCAA's (Branched-Chain Amino Acids), bijdragen aan verbeterde spierprestaties. BCAA's worden tijdens het sporten afgebroken in je spieren en kunnen spierafbraak verminderen en spiergroei bevorderen.

Spierherstel en vermindering van spierpijn

Pre-workout kan ook een rol spelen in spierherstel na het sporten. De combinatie van ingrediënten zoals BCAA's, antioxidanten en elektrolyten kan spierafbraak tegengaan, ontstekingen verminderen en de spierherstelprocessen versnellen. Dit kan leiden tot minder spierpijn na het sporten en een sneller herstel, waardoor je je fitter en energieker voelt voor je volgende training.

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit potentiële voordeel. Zo toonde een studie van Jacob et al. (2018) aan dat BCAA-suppletie spierpijn en markers van spierschade na krachttraining aanzienlijk verminderde.

Naast de bovengenoemde voordelen, worden er nog andere potentiële voordelen aan pre-workout supplementen toegeschreven. Sommige studies suggereren dat pre-workout de vetverbranding kan stimuleren, de mentale weerbaarheid kan verhogen en het immuunsysteem kan versterken. Echter, op deze gebieden is meer onderzoek nodig om definitieve conclusies te trekken.


Wat zijn de nadelen van een Pre Workout?

Naast de verschillende voordelen die een pre workout te bieden heeft, kan het nemen van pre workouts ook nadelen met zich meebrengen. Net als bij de voordelen zijn dit potentiële nadelen en wilt het dus niet zo zeggen dat dit voor iedereen hetzelfde geldt. De meest voorkomende nadelen bij het nemen van pre workouts zijn:

 1. Bijwerkingen: Stimulantia in pre-workout, zoals cafeïne, kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals nervositeit, slapeloosheid, maagklachten en hartkloppingen. Dit komt doordat cafeïne het centrale zenuwstelsel stimuleert en het hartritme en de bloeddruk kan verhogen. Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne of die last hebben van hartaandoeningen, moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van pre-workout met cafeïne.
 2. Afhankelijkheid: Overmatig gebruik van pre-workout met stimulerende middelen kan leiden tot gewenning en afhankelijkheid. Dit betekent dat je steeds meer van het supplement nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Als je stopt met het gebruik van pre-workout, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid.
 3. Niet geschikt voor iedereen: Pre-workout is niet geschikt voor iedereen. Zwangere vrouwen, mensen met een hoge bloeddruk of hartproblemen, kinderen en mensen met cafeïne-intolerantie of allergieën mogen geen pre-workout gebruiken. Ook mensen met angststoornissen of slaapproblemen moeten oppassen met pre-workout vanwege de stimulerende ingrediënten.
 4. Kwaliteitsverschillen: De kwaliteit van pre-workoutsupplementen kan sterk variëren. Sommige producten bevatten lage doses van de werkzame ingrediënten of onnodige toevoegingen. Het is belangrijk om te kiezen voor een product van een betrouwbaar merk en de doseringsrichtlijnen op het etiket te volgen.
 5. Onnodig voor velen: Voor veel mensen is pre-workout niet nodig om hun trainingsdoelen te bereiken. Een gezond dieet, voldoende rust en regelmatige lichaamsbeweging zijn de basis voor optimale gezondheid en fitness. Pre-workout kan een nuttig supplement zijn voor mensen die extra energie, kracht of focus nodig hebben tijdens hun training, maar het is geen wondermiddel.

Pre-workout kan een waardevol supplement zijn voor sporters en fitnessliefhebbers die hun energie, prestaties en herstel willen optimaliseren. De wetenschap achter de voordelen is sterk, met name op het gebied van verhoogde energie, verbeterde spierprestaties en spierherstel. Echter, het is belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief product van een betrouwbaar merk, de doseringsrichtlijnen te volgen en te luisteren naar je lichaam.


Is een pre-workout geschikt voor jou?

Of pre-workout voor jou geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals je trainingsdoelen, je algehele gezondheid en je tolerantie voor stimulerende middelen. Overweeg de volgende aspecten wanneer je van plan bent pre workouts te gaan nemen:

 • Trainingsdoelen: Als je traint om je kracht, vermogen of uithoudingsvermogen te verbeteren, kan pre-workout je wellicht een voordeel geven. Ben je meer gericht op afvallen of algehele gezondheid, dan is pre-workout wellicht minder relevant.
 • Gezondheid: Als je gezond bent en geen medische aandoeningen hebt, is pre-workout over het algemeen veilig om te gebruiken. Echter, raadpleeg altijd een arts voordat je met een nieuw supplement begint, vooral als je medicijnen gebruikt.
 • Tolerantie voor stimulerende middelen: Ben je gevoelig voor cafeïne of andere stimulerende middelen? Begin dan met een lage dosis pre-workout en let op eventuele bijwerkingen.

Tips voor het gebruik van een Pre Workout

Om het maximale uit je pre-workout te halen en ongewenste effecten te voorkomen, zijn er een paar belangrijke tips:

 1. Kies een kwalitatief product: Ga op zoek naar een pre-workout van een erkende fabrikant. Het etiket moet duidelijk alle ingrediënten en doseringen vermelden. Zo weet je precies wat je binnenkrijgt. Ook kun je onze top vijf beste pre workouts bekijken!
 2. Begin met een lage dosis: Neem niet meteen de maximale aanbevolen dosering. Begin met de helft en evalueer hoe je je voelt. Je kunt de dosis later altijd nog verhogen als dat nodig is.
 3. Gebruik pre-workout op het juiste moment: Neem pre-workout 30-60 minuten voor je training. Zo heeft het de tijd om te worden opgenomen en zijn effect te hebben.
 4. Combineer met een gezond dieet en voldoende rust: Onthoud dat pre-workout geen wondermiddel is. Zorg voor een gezond en uitgebalanceerd dieet en voldoende rust om optimale resultaten te behalen.
 5. Luister naar je lichaam: Ervaar je bijwerkingen van pre-workout? Stop dan met het gebruik en raadpleeg een arts. Ieder lichaam reageert anders, dus wees alert op signalen van je lichaam.

Door deze tips te volgen, kun je op een veilige en verantwoorde manier profiteren van de potentiële voordelen van pre-workout. Vergeet niet dat consistentie en een gezonde levensstijl de sleutel zijn tot succes op de lange termijn.

Veelgestelde vragen

Wat doet pre-workout?

Pre-workout supplementen zijn ontworpen om je prestaties tijdens de training te verbeteren. Ze bevatten meestal ingrediënten zoals cafeïne, BCAA's (branched-chain amino acids), creatine, en beta-alanine. Deze ingrediënten helpen de energie te verhogen, de focus te verbeteren, de doorbloeding te stimuleren, en vermoeidheid te verminderen, wat resulteert in een intensere en effectievere training.

Wanneer moet je pre-workout innemen?

Het beste moment om een pre-workout supplement in te nemen is ongeveer 30 tot 45 minuten voor je training. Dit geeft de ingrediënten de tijd om in je lichaam opgenomen te worden en hun effect te beginnen. Het exacte tijdstip kan variëren afhankelijk van de specifieke samenstelling van het supplement en je eigen lichaamsrespons.

Zijn er bijwerkingen van pre-workout supplementen?

Ja, pre-workout supplementen kunnen bijwerkingen hebben, vooral als ze verkeerd worden gebruikt of als je gevoelig bent voor bepaalde ingrediënten. Veel voorkomende bijwerkingen zijn een verhoogde hartslag, nervositeit, slapeloosheid, hoofdpijn, en maagklachten. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en te beginnen met een lagere dosis om je tolerantie te testen.

Kunnen pre-workout supplementen schadelijk zijn?

Pre-workout supplementen kunnen schadelijk zijn als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen of als je bestaande gezondheidsproblemen hebt, zoals hart- of leveraandoeningen. Ingrediënten zoals hoge doses cafeïne kunnen leiden tot hartproblemen of hoge bloeddruk. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met het gebruik van pre-workout supplementen, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Misschien ook interessant:

Laat een reactie achter!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}