Mag je supplementen meenemen in het vliegtuig?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Mag je supplementen meenemen in het vliegtuig?

Wil jij voedingssupplementen zoals eiwitpoeders, creatine of vitamines meenemen in het vliegtuig? Twijfel je echter of dit wel legaal is en hoe je dit het beste kunt aanpakken? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het meenemen van supplementen in het vliegtuig. Aan het eind van dit artikel weet jij precies wat je wel en niet mee mag nemen, zodat zweten bij de douane voorgoed verleden tijd is!


Mag je voedingssupplementen meenemen in het vliegtuig?

Ja, je mag supplementen meenemen in het vliegtuig, mits ze voor eigen gebruik zijn en legaal in het land van bestemming. Eiwitpoeders zijn meestal toegestaan, maar sommige pre-workouts kunnen verboden stoffen bevatten. Neem supplementen bij voorkeur in de originele verpakking mee of gebruik doorzichtige zakken als je alleen handbagage hebt. 


Mag je eiwitpoeder of andere supplementen meenemen in het vliegtuig?

Binnen de EU is het toegestaan om supplementen mee te nemen in het vliegtuig zolang ze voor eigen gebruik zijn. Hierbij geldt wel dat de supplementen toegestaan moeten zijn in het land waar je naartoe reist.

Eiwitpoeders zijn bijna altijd wel toegestaan in deze landen. Bij sommige pre-workouts kan het zijn dat bepaalde stoffen niet zijn toegestaan. Twijfel je hierover? Neem dan contact op via de website van de douane!

Onze favoriete supplementen voor op vakantie:

Waarom supplementen meenemen op je vakantie?

Misschien denk je nu wel "Je gaat lekker op vakantie, maak je niet zo druk over die supplementen!". Tijdens je vakantie moet je genieten en je niet te druk maken om je voeding en het trainen. In een weekje verlies je echt niet al je resultaten.

Toch kan het handig zijn om supplementen mee te nemen. Tijdens een vakantie is het namelijk moeilijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Door eiwitshakes mee te nemen, zorg je ervoor dat je toch voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Daarnaast kan het je rust geven wanneer je dezelfde supplementen gebruikt als thuis. Zeker als jij je druk maakt over voldoende eiwitten binnenkrijgen, kan het handig zijn een zakje eiwitpoeder mee te nemen.


Krijg ik supplementen langs de douane?

Bij aankomst op het vliegveld moet je langs de douane die controleert of je goederen bij je draagt die je niet mee mag nemen. Dit geldt ook voor voedingssupplementen. Binnen Europa is het toegestaan om voedingssupplementen mee te nemen in het vliegtuig mits het voor eigen gebruik is. Ook moet het voedingssupplement legaal zijn in het land waar je naartoe gaat.

Eiwitsupplementen zijn bijna overal wel toegestaan, maar dit geldt niet voor alle supplementen. Bepaalde pre-workouts bevatten bijvoorbeeld stoffen die in het ene land wel toegestaan zijn en in het andere land niet.

Om te voorkomen dat je een nieuwe pot weg moet gooien, is het goed om te checken of alle bestanddelen van het supplement toegestaan zijn in het betreffende land. Voor medicijnen geldt overigens andere regelgeving waarbij een doktersrecept verplicht is.


Tips voor het verpakken van supplementen in het vliegtuig

Het is aan te raden om supplementen zoveel mogelijk in hun originele verpakking mee te nemen. Hierdoor kan de douane gemakkelijk zien dat het om voedingssupplementen gaat en de ingrediënten controleren. Als de verpakking te groot is of als je alleen handbagage meeneemt, gebruik dan doorzichtige zakken (sealbags) om je supplementen in te verpakken.

Extra tip - labels en documentatie: Het kan ook handig zijn om de originele etiketten en eventueel een aankoopbewijs mee te nemen. Dit kan helpen bij vragen van de douane en bewijst dat de supplementen voor persoonlijk gebruik zijn.


Is er een limiet aan supplementen in het vliegtuig?

Er is geen specifieke limiet aan het aantal supplementen dat je mag meenemen, maar het moet duidelijk zijn dat ze voor persoonlijk gebruik zijn. Neem niet meer mee dan je nodig hebt, want te veel supplementen kunnen als handelswaar worden gezien, wat niet is toegestaan. Houd ook rekening met het gewicht van je koffer, want er zijn limieten aan hoeveel je mag inchecken.

Het meenemen van voedingssupplementen in het vliegtuig is over het algemeen toegestaan, zolang je je aan de regels houdt van de landen waar je naartoe reist. Door je goed voor te bereiden en je supplementen correct te verpakken, kun je zonder zorgen op reis gaan. Of je nu eiwitpoeders, creatine of vitamines meeneemt, zorg ervoor dat je voldoende hebt voor persoonlijk gebruik en dat je op de hoogte bent van de douaneregels. Geniet van je vakantie en blijf gezond.

Veelgestelde vragen

Mag ik supplementen meenemen in mijn handbagage?

Ja, supplementen mogen mee in je handbagage. Zorg ervoor dat ze in de originele verpakking zitten of in een doorzichtige zak als de verpakking te groot is.

Zijn eiwitshakes zonder suiker smakelijk?

Voor reguliere voedingssupplementen zoals eiwitpoeder, creatine en vitamines heb je geen doktersrecept nodig. Voor medicijnen of supplementen met medicinale werking is een recept vaak wel nodig.

Kunnen supplementen worden afgekeurd bij de douane?

Ja, als de supplementen stoffen bevatten die niet zijn toegestaan in het land van bestemming, kunnen ze worden afgekeurd. Controleer altijd de douaneregels van je reisbestemming.

Hoeveel supplementen mag ik meenemen?

Er is geen specifieke limiet, maar het moet duidelijk zijn dat ze voor persoonlijk gebruik zijn. Te veel meenemen kan als handel worden gezien, wat niet is toegestaan.

Kan ik supplementen kopen in het buitenland?

Ja, in de meeste landen kun je voedingssupplementen kopen. Het aanbod kan echter variëren, dus als je specifieke producten gebruikt, is het handig om deze van thuis mee te nemen.

Misschien ook interessant:

Laat een reactie achter!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}