Eiwitshakes

Filter Products

Wat zijn eiwitshakes?

Eiwitshakes, ook wel proteïne shakes genoemd, zijn drankjes die een hoog gehalte aan eiwitten bevatten. Deze shakes worden vaak gebruikt als aanvulling op de dagelijkse voeding om ervoor te zorgen dat je lichaam genoeg eiwitten binnenkrijgt, vooral na een intensieve training. Eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen in verschillende lichaamsfuncties, waaronder spieropbouw, herstel en het behoud van een verzadigd gevoel.

Kiezen voor plantaardige eiwitten of dierlijke eiwitten?

Bij het kiezen van een eiwitshake kun je kiezen tussen vegan eiwitten en eiwitten afkomstig van dierlijke producten. Elk type heeft zijn eigen voordelen en kan geschikt zijn voor verschillende dieetvoorkeuren en -behoeften.

Plantaardige eiwitten:

Deze eiwitten komen uit bronnen zoals soja, erwten, hennep en rijst. Plantaardige eiwitshakes zijn ideaal voor veganisten en mensen met lactose-intolerantie. Soja eiwit is een van de meest voorkomende plantaardige eiwitten en bevat alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. Eiwitten afkomstig uit planten worden vaak beter verdragen door mensen met voedselallergieën of -intoleranties.

Dierlijke eiwitten:

Deze eiwitten zijn voornamelijk afkomstig uit melk, zoals whey eiwit (wei eiwit) en caseïne. Whey eiwit is populair vanwege de snelle opname door het lichaam, waardoor het ideaal is voor spierherstel na de training. Eiwitten afkomstig van dierlijke producten bevatten meestal een compleet aminozuurprofiel, wat betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten die het lichaam nodig heeft.

Hoeveel gram eiwitten heb je nodig?

De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals je lichaamsgewicht, activiteitsniveau en doelen. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 1,2 tot 2,2gr eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren voor spieropbouw en herstel. Voor fanatieke sporters kan dit oplopen tot zelfs 2,5gr eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

De voordelen van eiwitshakes drinken

Eiwitshakes bieden talloze voordelen, zowel voor sporters als voor mensen die hun algemene gezondheid willen verbeteren:

 • Spieropbouw: Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen van spieren. Het consumeren van eiwitshakes helpt bij het opbouwen van spiermassa, vooral wanneer ze worden ingenomen na een krachttraining.
 • Spierherstel: Na een intensieve training helpt een eiwitshake bij het herstellen van spierweefsel. Dit komt doordat eiwitten de beschadigde spiervezels repareren en versterken.
 • Verzadigd gevoel: Eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing. Dit maakt eiwitshakes ook een handig hulpmiddel voor mensen die willen afvallen.
 • Gemak: Eiwitshakes zijn een snelle en gemakkelijke manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen, vooral voor mensen met een drukke levensstijl die niet altijd tijd hebben om een eiwitrijke maaltijd te bereiden.

Waar moet je op letten bij het kopen van eiwitshakes

Het kiezen van de juiste eiwitshake kan een uitdaging zijn, gezien het brede aanbod op de markt. Hier zijn enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden bij het kopen van eiwitshakes:

 1. Soort eiwit: Zoals eerder besproken, kun je kiezen tussen plantaardige en dierlijke eiwitten. Bedenk welke bron het beste past bij jouw dieet en voedingsbehoeften.
 2. Essentiële aminozuren: Controleer of de eiwitshake alle benodigde aminozuren bevat. Dit is vooral belangrijk voor mensen die plantaardige eiwitten gebruiken, omdat niet alle plantaardige bronnen een compleet aminozuurprofiel hebben.
 3. Gram eiwit per portie: Let op hoeveel gram eiwit er per portie in de shake zit. Dit helpt je om je dagelijkse eiwitinname bij te houden en ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt om je doelen te bereiken.
 4. Natuurlijke ingrediënten: Kies voor eiwitshakes die gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten en vrij zijn van kunstmatige toevoegingen. Dit is beter voor je gezondheid en helpt om ongewenste bijwerkingen te voorkomen.
 5. Heerlijke smaken: Een eiwitten shake moet niet alleen voedzaam, maar ook lekker zijn. Er zijn veel smaken beschikbaar, dus probeer verschillende opties om te zien welke jij het lekkerst vindt.
 6. Weinig suiker en koolhydraten: Let op de hoeveelheid suiker en koolhydraten in de eiwitshake. Een goede eiwitshake bevat weinig toegevoegde suikers en koolhydraten, zodat je voornamelijk eiwitten binnenkrijgt zonder onnodige extra calorieën. Wanneer je juist veel koolhydraten wilt binnenkrijgen, kun je beter kiezen voor een mass gainer.
 7. Prijs en kwaliteit: Vergelijk de prijs en kwaliteit van verschillende eiwitshakes. Duurdere merken zijn niet altijd beter, dus lees beoordelingen en vraag eventueel advies aan andere gebruikers of experts.

Wanneer moet je een eiwitshake nemen?

Het is belangrijk om je eiwitshake op het juiste moment te nemen. Veel sporters drinken een eiwitshake direct na hun training voor optimaal spierherstel. Anderen kiezen ervoor om een shake te nemen als aanvulling op hun ontbijt of als eiwitrijk tussendoortje gedurende de dag. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van eiwitshakes:

 • Na de training: Drink een eiwitshake binnen 30 minuten na je training om spierherstel en -opbouw te bevorderen.
 • Bij het ontbijt: Voeg een eiwitshake toe aan je ontbijt om je dag te beginnen met een eiwitrijke maaltijd.
 • Tussendoor: Gebruik eiwitshakes als een eiwitrijk tussendoortje om je energieniveau op peil te houden en honger te voorkomen.
 • Voor het slapen: Een caseïne eiwitshake voor het slapen gaan kan helpen bij het herstel en de spieropbouw tijdens de nacht, doordat het langzaam wordt opgenomen.

Eiwitshakes voor spieropbouw en herstel

Voor mensen die serieus bezig zijn met krachttraining en spieropbouw, zijn eiwitshakes een essentieel onderdeel van hun dieet. Na een intensieve training hebben je spieren eiwitten nodig om te herstellen en te groeien. Eiwitshakes leveren snel de nodige voedingsstoffen aan je spieren, waardoor je hersteltijd wordt verkort en je sneller resultaten ziet. Ontdek hier wat volgens ons de beste eiwitshakes van dit moment zijn!

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, bestaan uit aminozuren die de belangrijke bouwstenen vormen voor het lichaam. Ze spelen een cruciale rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder:

 • Spieropbouw en -herstel: Eiwitten zijn essentieel voor de groei en het herstel van spierweefsel.
 • Enzymen en hormonen: Veel enzymen en hormonen in het lichaam zijn eiwitten, die nodig zijn voor de regulatie van lichaamsprocessen.
 • Immuunsysteem: Eiwitten helpen bij het versterken van het immuunsysteem door de productie van antilichamen te ondersteunen.
 • Transport en opslag: Eiwitten zoals hemoglobine transporteren zuurstof in het bloed en andere moleculen door het lichaam.

Eiwitshakes zijn een geweldige manier om je eiwitinname te verhogen en je lichaam te ondersteunen bij spieropbouw, herstel en gewichtsbeheersing. Of je nu kiest voor plantaardige of dierlijke eiwitten, het belangrijkste is dat je een shake kiest die past bij jouw dieet en doelen. Vergeet niet om je eiwitshake te combineren met een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging voor de beste resultaten.