Eiwitshakes tijdens intermittent fasting: Wel of niet nemen?

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Eiwitshakes tijdens intermittent fasting: Wel of niet nemen?

Intermittent fasting, oftewel periodiek vasten, wint snel aan populariteit als een effectieve methode voor gewichtsverlies en gezondheidsoptimalisatie. In dit artikel wordt besproken hoe eiwitshakes een waardevolle rol kunnen spelen binnen een intermittent fasting-dieet. 

Want moet je wel of niet eiwitshakes nemen tijdens intermittent fasting? Na het lezen van dit artikel weet je of je dit wel of niet moet doen en wat de voor- en nadelen zijn van eiwitshakes tijdens intemittent fasting.


Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een voedingspatroon waarbij je afwisselend periodes van eten en vasten volgt. Het draait niet zozeer om wat je eet, maar wanneer je eet. Er zijn verschillende populaire methoden van intermittent fasting, waaronder de 16/8 methode, de 5:2 methode, de Eat-Stop-Eat methode en de Warrior Diet.

 • Bij de 16/8 methode eet je bijvoorbeeld gedurende 8 uur per dag en vast je de resterende 16 uur. 
 • Bij de 5:2 methode eet je vijf dagen normaal en beperk je de calorieën tot een bepaalde hoeveelheid op twee niet-opeenvolgende dagen. 
 • De Eat-Stop-Eat methode houdt in dat je één of twee keer per week een volledige vastendag hebt.
 • Bij de Warrior Diet eet je gedurende 20 uur per dag weinig tot geen calorieën en heb je een eetvenster van 4 uur.

Tijdens de vastenperiode heeft het lichaam geen voedsel om te verteren en wordt het gedwongen om opgeslagen energiereserves, zoals glycogeen en vet, te gebruiken als brandstof. Dit proces wordt ketose genoemd, waarbij het lichaam overschakelt van het verbranden van koolhydraten naar het verbranden van vet voor energie.

Dit kan leiden tot gewichtsverlies, omdat het lichaam meer vet verbrandt als energiebron. Bovendien kan intermittent fasting het metabolisme stimuleren, de insulinegevoeligheid verbeteren en ontstekingen verminderen, wat allemaal gunstig is voor de algehele gezondheid.


Eiwitshakes nemen tijdens intermittent fasting

Eiwitten spelen een belangrijke rol in het behoud van spiermassa, vooral tijdens perioden van caloriebeperking zoals intermittent fasting. Tijdens het vasten is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om spierafbraak te voorkomen. Eiwitten helpen ook bij het verzadigingsgevoel, wat kan helpen om honger te verminderen tijdens de vastenperiode.

Of het drinken van een eiwitshake het vasten verbreekt, is afhankelijk van de samenstelling van de shake. Als de eiwitshake alleen eiwitten bevat en geen calorieën uit koolhydraten of vetten, kan het drinken ervan het vasten niet verbreken. Eiwitten kunnen namelijk de insulinerespons minimaliseren, waardoor het lichaam in een staat van vasten blijft. 

Het is echter belangrijk om te controleren of de eiwitshake geen toegevoegde suikers of andere calorieën bevat die het vasten kunnen onderbreken. Als de eiwitshake wel calorieën bevat, kan het drinken ervan het vasten verbreken en de voordelen van intermittent fasting verminderen. 

In dat geval is het beter om de eiwitshake te consumeren tijdens het eetvenster om de voordelen van intermittent fasting te behouden.


Voordelen van eiwitshakes tijdens intermittent fasting

Het nemen van eiwitshakes tijdens intermittent fasting brengt verschillende voordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen van het nemen van eiwitshakes tijdens een intermittent fasting periode hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

Spierbehoud

Eiwitshakes spelen een belangrijke rol bij het behoud van spiermassa tijdens intermittent fasting. Tijdens het vasten is er een risico op spierafbraak omdat het lichaam energie uit eiwitten kan halen als er onvoldoende calorieën beschikbaar zijn. Door eiwitshakes te consumeren, voorzien we ons lichaam van de nodige eiwitten om spierafbraak te voorkomen.

Verzadiging

Eiwitshakes kunnen ook helpen bij het bevorderen van een gevoel van verzadiging tijdens het vastenvenster. Eiwitten zijn namelijk zeer verzadigend, wat betekent dat ze ons langer een vol gevoel kunnen geven en de honger kunnen verminderen. Dit kan het makkelijker maken om de vastenperiode te doorstaan zonder constant hunkering naar voedsel te ervaren.

Gemak en draagbaarheid

Een ander voordeel van eiwitshakes tijdens intermittent fasting is het gemak en de draagbaarheid ervan. Eiwitshakes zijn snel en eenvoudig te bereiden, en ze kunnen overal mee naartoe worden genomen. Dit maakt ze een handige en draagbare bron van eiwitten, vooral voor mensen die een drukke levensstijl hebben en geen tijd hebben om uitgebreide maaltijden te bereiden tijdens het vastenvenster.


Soorten eiwitshakes voor intermittent fasting

Bij het nemen van eiwitshakes tijdens intermittent fasting kun je uit verschillende soorten eiwitshakes kiezen. Hieronder hebben we de meest gebruikte eiwitshakes voor je op een rijtje gezet:

Wei-eiwitshakes

Wei-eiwitshakes zijn populair vanwege hun snelle opname en compleetheid van aminozuren, wat essentieel is voor spierherstel en -opbouw. Tijdens intermittent fasting kunnen wei-eiwitshakes helpen bij het behouden van spiermassa en het verminderen van spierafbraak.

Echter, sommige mensen ervaren spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel of gasvorming bij het consumeren van wei-eiwitshakes.

Plantaardige eiwitshakes

Plantaardige eiwitshakes zijn een geweldige optie voor mensen die veganistisch zijn of lactose-intolerantie hebben. Ze worden gemaakt van plantaardige eiwitbronnen zoals erwten, rijst, hennep of soja.

Plantaardige eiwitshakes zijn over het algemeen lichter verteerbaar dan wei-eiwitshakes en kunnen nog steeds voldoende eiwitten leveren voor spierbehoud tijdens intermittent fasting.

Andere soorten eiwitshakes

Naast wei- en plantaardige eiwitshakes zijn er ook andere eiwitbronnen die kunnen worden gebruikt voor eiwitshakes tijdens intermittent fasting, zoals caseïne-eiwitshakes, ei-eiwitshakes of collageen-eiwitshakes. Deze opties kunnen verschillende voordelen bieden, afhankelijk van individuele behoeften en voorkeuren.

Bijvoorbeeld, caseïne-eiwitshakes worden langzamer verteerd en kunnen gedurende langere tijd een constante stroom van aminozuren leveren aan de spieren, wat nuttig kan zijn tijdens langere vastenperiodes.


Tips voor het nemen van eiwitshakes tijdens het vasten

 1. Het is het beste om een eiwitshake te consumeren tijdens het vastenvenster vlak voor of na de training, omdat dit kan helpen bij spierherstel en -opbouw. Als je niet sport, kun je de eiwitshake consumeren tijdens een moment waarop je honger begint te voelen om het verzadigingsgevoel te verlengen en de honger te verminderen.
 2. Kies voor een eiwitshake met een hoog eiwitgehalte en weinig koolhydraten en vetten, vooral als je doel gewichtsverlies is. Controleer ook of de eiwitshake geen toegevoegde suikers of onnodige toevoegingen bevat die het vasten kunnen onderbreken.
 3. Combineer de eiwitshake met andere voedingsmiddelen binnen het eetvenster om een gebalanceerde maaltijd te creëren. Voeg bijvoorbeeld wat fruit toe aan de eiwitshake voor extra smaak en voedingsstoffen, of combineer de shake met havermout voor een vullend ontbijt. Experimenteer met verschillende combinaties om te zien wat het beste werkt voor jouw smaak en behoeften.

Veelgestelde vragen

Verbreekt het drinken van een eiwitshake het vasten?

Niet noodzakelijk. Als de eiwitshake geen calorieën bevat en voornamelijk uit eiwitten bestaat, kan het drinken ervan het vasten niet verbreken. Het is belangrijk om te controleren of de eiwitshake geen toegevoegde suikers of calorieën bevat die het vasten kunnen onderbreken.

Hebben eiwitshakes invloed op het verzadigingsgevoel tijdens het vastenvenster?

Ja, eiwitshakes kunnen helpen bij het bevorderen van een gevoel van verzadiging tijdens het vastenvenster vanwege hun hoge eiwitgehalte. Dit kan helpen om honger te verminderen en het vasten gemakkelijker te maken.

Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van eiwitshakes tijdens intermittent fasting?

Sommige mensen kunnen spijsverteringsproblemen ervaren, zoals een opgeblazen gevoel of gasvorming, bij het consumeren van eiwitshakes. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en te experimenteren met verschillende soorten eiwitshakes om te zien wat het beste werkt voor jou.

Wanneer is de beste tijd om een eiwitshake te consumeren tijdens intermittent fasting?

De beste tijd om een eiwitshake te consumeren is vlak voor of na de training, omdat dit kan helpen bij spierherstel en -opbouw. Als je niet sport, kun je de eiwitshake consumeren tijdens een moment waarop je honger begint te voelen om het verzadigingsgevoel te verlengen en de honger te verminderen.

Misschien ook interessant:

Laat een reactie achter!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}