Wat zijn mogelijke creatine nadelen en bijwerkingen?

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Wat zijn mogelijke creatine nadelen en bijwerkingen?

Creatine is een populair supplement onder sporters en mensen die hun prestaties willen verbeteren. Ondanks de bewezen voordelen, zijn er ook nadelen en bijwerkingen verbonden aan creatinegebruik. In dit artikel gaan we dieper in op deze nadelen, scheiden we feiten van fabels en beantwoorden we de vraag: Wat zijn de mogelijke creatine nadelen en bijwerkingen?


Wat zijn mogelijke creatine nadelen en bijwerkingen?

 Mogelijke bijwerkingen zijn maagklachten, gewichtstoename door waterretentie, uitdroging als je niet genoeg water drinkt en spierkrampen. Voor mensen met bestaande nierproblemen kan creatine extra belasting vormen, dus raadpleeg een arts bij gezondheidsproblemen. De meeste bijwerkingen zijn mild en kunnen worden geminimaliseerd door de juiste dosering en gebruiksrichtlijnen te volgen.


Wat is creatine precies?

De stof creatine is een natuurlijk voorkomende verbinding in het lichaam, voornamelijk opgeslagen in de spieren en hersenen. Het speelt een belangrijke rol in de energieproductie, vooral tijdens korte, intense inspanningen zoals gewichtheffen en sprinten. Creatine wordt gevormd uit de aminozuren arginine, glycine en methionine. Ongeveer 95% van de creatine in het lichaam is opgeslagen in de skeletspieren in de vorm van creatinefosfaat.

Creatine werkt door het verhogen van de beschikbaarheid van adenosinetrifosfaat (ATP), de primaire energiebron voor cellen. Tijdens intensieve fysieke activiteit wordt ATP snel verbruikt. Creatinefosfaat helpt bij het regenereren van ATP, waardoor je spieren langer en intensiever kunnen werken. Dit resulteert in verbeterde kracht, uithoudingsvermogen en spiermassa.

Creatine kan zowel via voeding als supplementen worden verkregen. Rood vlees en vis zijn rijk aan creatine, maar de hoeveelheid die uit voeding kan worden gehaald is vaak niet voldoende voor sporters die streven naar maximale prestaties. Daarom kiezen veel atleten en bodybuilders ervoor om creatine supplementen te gebruiken, meestal in de vorm van creatine monohydraat, de meest onderzochte en effectieve vorm van creatine.


Veelvoorkomende nadelen en bijwerkingen van creatine

Het nemen van creatine supplementen kan verschillende nadelen en bijwerkingen met zich meebrengen. Hieronder hebben wij de meest voorkomende nadelen en bijwerkingen van creatine supplementatie op een rijtje gezet:

Vochtretentie

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van creatine is vochtretentie. Dit betekent dat je spieren meer water vasthouden, wat kan leiden tot een toename in gewicht en een "voller" uiterlijk van de spieren. Voor sommige sporters is dit een gewenst effect, maar anderen kunnen dit als nadelig ervaren, vooral als ze sporten waarbij lichaamsgewicht een rol speelt.

De vochtretentie treedt op omdat creatine water aantrekt naar de spiercellen. Dit kan helpen bij het verbeteren van de hydratatie van de spieren en het verhogen van de spierprestaties. Echter, het kan ook leiden tot tijdelijke gewichtstoename en een opgeblazen gevoel.

Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research leidt creatine tot een toename van het intracellulaire watergehalte, wat de spiercelvolume en -hydratatie vergroot.

Maag- en darmklachten

Sommige mensen ervaren maag- en darmklachten bij het gebruik van creatine. Dit kan variëren van milde maagpijn tot diarree. Vooral bij hoge doseringen kunnen deze klachten optreden.

Om deze bijwerkingen te minimaliseren, wordt aangeraden om creatine met voldoende water in te nemen en de dosering geleidelijk op te bouwen. Het kan ook helpen om creatine na een maaltijd te nemen in plaats van op een lege maag. Een onderzoek in Nutrition Reviews suggereert dat het innemen van creatine met voedsel de opname verbetert en de kans op maagklachten vermindert.

Geen effect bij sommige gebruikers

Niet iedereen ervaart de voordelen van creatine. Er is een groep mensen, de zogenaamde "non-responders", bij wie creatine geen significante veranderingen in spiermassa of prestaties veroorzaakt. Dit kan te maken hebben met genetische factoren of een dieet dat al rijk is aan creatine.

Non-responders zijn mensen die van nature al een hoog creatinegehalte in hun spieren hebben. Voor deze individuen biedt extra creatine weinig tot geen voordelen. Dit komt vaak voor bij mensen die een dieet volgen dat rijk is aan vlees en vis. Een studie in Medicine & Science in Sports & Exercise identificeerde genetische variaties die van invloed kunnen zijn op de effectiviteit van creatinesuppletie.

Verhoogde bloeddruk en cholesterol

Er zijn zorgen geuit dat creatine de bloeddruk en cholesterolgehalte zou kunnen verhogen. Echter, de meeste studies tonen aan dat creatine geen significante invloed heeft op deze waarden bij gezonde individuen.

Hoewel creatine over het algemeen veilig is, moeten mensen met bestaande hart- of vaatproblemen voorzichtig zijn. Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen voordat je begint met het nemen van supplementen, vooral als je gezondheidsproblemen hebt.

Volgens een overzichtsartikel in Current Sports Medicine Reports heeft creatine geen negatieve invloed op cardiovasculaire gezondheid bij gezonde volwassenen, maar voorzichtigheid is geboden bij mensen met onderliggende aandoeningen.

Nier- en Leverschade

Een veelvoorkomende mythe is dat creatine schadelijk is voor de nieren en lever. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat creatine geen negatieve effecten heeft op de nier- en leverfunctie bij gezonde mensen, zelfs niet bij langdurig gebruik.

Mensen met bestaande nier- of leveraandoeningen moeten voorzichtig zijn met creatine. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voordat je creatine gaat gebruiken als je deze aandoeningen hebt.

Een uitgebreide studie in Clinical Journal of the American Society of Nephrology bevestigde dat creatine veilig is voor mensen met een gezonde nierfunctie, maar raadde aan dat mensen met nierproblemen hun arts raadplegen.

Haaruitval

Er is enig bewijs dat creatine het niveau van dihydrotestosteron (DHT) kan verhogen, een hormoon dat geassocieerd wordt met haaruitval. Hoewel de wetenschap hier nog niet volledig uitsluitsel over geeft, kan het een risico zijn voor mensen die genetisch vatbaar zijn voor mannelijke kaalheid.

Er zijn enkele kleine studies die suggereren dat creatine het DHT-niveau kan verhogen. Echter, er is meer onderzoek nodig om een definitief verband te leggen tussen creatinegebruik en haaruitval. Een studie gepubliceerd in de Clinical Journal of Sport Medicine vond een significante toename in DHT-niveaus na creatinegebruik, maar de directe relatie tussen creatine en haaruitval blijft onduidelijk.

Huidproblemen

Sommige gebruikers melden huidproblemen zoals puistjes bij het gebruik van creatine. Dit kan gerelateerd zijn aan verhoogde trainingsintensiteit en zweetproductie in plaats van direct aan creatine zelf.

Een goede huidverzorgingsroutine kan helpen om huidproblemen te minimaliseren. Het is ook belangrijk om gehydrateerd te blijven en regelmatig te douchen na intensieve trainingen. Dermatologen raden aan om huidverzorgingsproducten te gebruiken die geschikt zijn voor je huidtype en om overmatig zweten te minimaliseren door geschikte kleding te dragen tijdens het sporten.


Tips voor het gebruik van creatine supplementen

Creatine is een populair supplement onder sporters en mensen die hun prestaties willen verbeteren. Het kan de spierkracht, -vermogen en -groei verhogen. Echter, is het belangrijk om creatine op een verantwoorde manier te gebruiken om de maximale voordelen te behalen en het risico op bijwerkingen te minimaliseren. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van creatine:

 1. Begin met een lage dosis en verhoog deze geleidelijk: De meeste studies tonen aan dat een dagelijkse dosis van 3-5 gram creatine voldoende is om de spierkracht en -groei te verbeteren.
 2. Neem creatine met voedsel: Dit kan helpen om maagklachten te verminderen, die een van de meest voorkomende bijwerkingen van creatine zijn. Ontdek hier de beste momenten om creatine te nemen!
 3. Drink voldoende water: Creatine kan ervoor zorgen dat je lichaam meer water vasthoudt. Het is daarom belangrijk om voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen. Ontdek hier hoeveel wat je moet drinken bij creatine gebruik!
 4. Combineer creatine met krachttraining: Creatine werkt het beste in combinatie met krachttraining. De spiervezels die tijdens krachttraining worden beschadigd, worden sneller gerepareerd en sterker wanneer creatine wordt gebruikt.
 5. Neem creatine niet langer dan 8 weken achtereenvolgens zonder een pauze te nemen: Sommige studies suggereren dat het lichaam na 8 weken minder goed reageert op creatine. Het is daarom raadzaam om na 8 weken een pauze te nemen van 4-6 weken voordat u weer met creatine begint.
 6. Praat met uw arts voordat u creatine gaat gebruiken: Dit is vooral belangrijk als u gezondheidsproblemen heeft, zoals nierproblemen, leverproblemen, diabetes of hartproblemen.
 7. Kies een hoogwaardig creatineproduct: Er zijn veel verschillende creatineproducten op de markt. Het is belangrijk om een product te kiezen van een gerenommeerd merk en dat een hoogwaardige vorm van creatine bevat, zoals creatine monohydraat of creatine micronized.
 8. Wees geduldig: Het kan enkele weken duren voordat u de effecten van creatine merkt.
 9. Luister naar uw lichaam: Als u bijwerkingen ervaart, zoals maagklachten, diarree of spierpijn, stop dan met het gebruik van creatine en raadpleeg uw arts.
 10. Vergeet niet dat creatine geen wondermiddel is: Creatine kan u helpen om uw fitnessdoelen te bereiken, maar het is belangrijk om het te combineren met een gezond dieet en voldoende rust.

Creatine is een effectief supplement voor het verbeteren van spierkracht en prestaties, maar het is niet zonder mogelijke bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn mild en kunnen worden geminimaliseerd door de juiste dosering en gebruiksrichtlijnen te volgen. 

Voor mensen met bestaande gezondheidsproblemen is het raadzaam om eerst een arts te raadplegen voordat ze beginnen met creatine suppletie. Door een weloverwogen en geïnformeerde benadering kan creatine veilig en effectief worden gebruikt om sportieve doelen te bereiken. Één laatste tip: Gooi creatine weg wanneer het over datum is om onnodige bijwerkingen te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Is creatine schadelijk voor de nieren?

Nee, creatine is niet schadelijk voor de nieren van gezonde volwassenen. Er is geen bewijs dat het de nierfunctie aantast. Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat creatine de nierfunctie kan beschermen bij mensen met een risico op nierziekte.

Kan creatine haaruitval veroorzaken?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat creatine haaruitval kan veroorzaken. Haaruitval kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder genetica, stress en hormonale veranderingen.

Kan creatine acne veroorzaken?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat creatine acne kan veroorzaken. Acne kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder genetica, hormonen en voeding.

Is creatine veilig voor vrouwen?

Er is geen bewijs dat creatine onveilig is voor vrouwen. Echter, is er onvoldoende onderzoek naar de veiligheid van creatine voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Het is daarom raadzaam om creatine te vermijden tijdens deze perioden.

Hoelang kun je creatine veilig gebruiken?

Creatine kan gedurende langere tijd veilig worden gebruikt. Er is geen limiet voor de gebruiksduur vastgesteld. Echter, is het raadzaam om af en toe een cyclus te nemen, met periodes van creatinegebruik afgewisseld met periodes zonder creatine. Dit kan het lichaam helpen om te wennen aan de stof en het risico op bijwerkingen te verminderen.

Misschien ook interessant:

Laat een reactie achter!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}