Beste Pre-Workout

Laatste Update: april 2024

Op zoek naar de perfecte pre-workout? Gezien de overvloed aan opties kan het een uitdaging zijn de juiste te vinden. Bij Sportvoedingweb.nl hebben we dit proces vereenvoudigd door een uitgebreid artikel te creëren dat de beste pre-workout supplementen van dit moment onder de loep neemt.

In ons artikel beoordelen we pre-workout supplementen aan de hand van de volgende criteria:

 • Kwaliteit van de ingrediënten: We controleren de zuiverheid en bron van elke component.
 • Effectiviteit van de formule: Hoe goed verhoogt het product energie en prestaties tijdens de training?
 • Impact op energielevels: Analyse van hoe lang en hoe effectief de energieboost is.
 • Smaak: Omdat de smaak kan bijdragen aan de algehele gebruikerservaring.
 • Prijs-Kwaliteitverhouding: We wegen de kosten af tegen de geboden voordelen.

Ons team van deskundigen heeft uitgebreide tests uitgevoerd om te garanderen dat onze aanbevelingen alleen de meest effectieve en betrouwbare pre-workouts bevatten. Na het lezen van ons artikel ben je goed uitgerust om een pre-workout te kiezen die perfect bij jouw trainingsregime past.

50+ Pre-Workouts vergeleken

180+ reviews gelezen

40+ webshops vergeleken

140+ uur onderzoek

Top 5 beste Pre-Workouts

Pre-Workout

Merk

Prijs

Prijs per scoop

Aantal scoops

Smaken

Cafeïne per scoop

Applied Nutrition

€ 24,99

€ 0,83

30

7

200 mg

XXL Nutrition

€ 26,99

€ 0,90

30

7

300 mg

Redcon1

€ 34,99

€ 1,17

30

12

325 mg

XXL Nutrition

€ 34,99

€ 1,17

30

6

330 mg

5% Nutrition Rich Piana

€ 39,90

€ 1,33

30

4

350 mg

Wat is de beste Pre Workout van 2024?

Pre-workouts zijn heel populair bij mensen die graag sporten en extra energie nodig hebben. Maar iedereen heeft andere wensen. De een zoekt een pre-workout supplementen die je echt een flinke boost geeft, terwijl de ander het belangrijk vindt dat het lekker smaakt.

Om je te helpen de beste pre-workout voor jou te kiezen, hebben we een lijst gemaakt met de top vijf pre-workouts van dit jaar. We hebben goed gekeken naar hoe goed ze werken en hoe ze smaken. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt voor je trainingen.

1. Applied Nutrition ABE Ultimate Pre-Workout

ABE 30servings Blue Raspberry
Onze Score
9.8

Smaak

Voedingswaarden

Prijs

Applied Nutrition staat bekend om zijn hoogwaardige supplementen die zijn ontworpen om sportprestaties te verbeteren. Het bedrijf wordt erkend voor zijn toewijding aan kwaliteit en zuiverheid en de producten ondergaan vaak laboratoriumtests om deze aspecten te waarborgen.

De ABE Ultimate Pre-Workout is een geconcentreerd pre-workout product dat een unieke blend van actieve ingrediënten bevat om het beste uit je training te halen. Deze blend omvat onder andere 200 mg cafeïne, 200 mg taurine, 4 g citrulline, een tri-creatine blend, en vitamine B3 en B12. Deze ingrediënten zijn zorgvuldig geselecteerd om energie, focus, uithoudingsvermogen en spierpomp te verbeteren tijdens je trainingssessies.

Het product is verkrijgbaar in verschillende smaken, waaronder blue razz, bubblegum, blue ice blast, fruit punch, energy, sour apple, en tropical, waardoor er voor elk wat wils is.

Met betrekking tot de prijs biedt XXL Nutrition de ABE Ultimate Pre-Workout aan voor een redelijke prijs per scoop, waardoor het product toegankelijk is voor veel sporters. Zo betaal je slechts € 0,83 per scoop wat, met een gemiddelde prijs van € 1,20 per scoop, heel erg weinig is.

De ABE Ultimate Pre-Workout van Applied Nutrition is verkozen tot nummer 1 beste pre workout vanwege zijn hoogwaardige ingrediënten, effectiviteit tijdens trainingen, brede assortiment aan smaken en redelijke prijs per scoop.

Voordelen

 • Applied Nutrition staat bekend om het gebruik van hoogwaardige ingrediënten.
 • Verkrijgbaar in veel verschillende smaken.
 • Beschikt over een prijs van slechts € 0,83 per scoop.

Nadelen

 • Het product bevat 200 mg cafeïne per scoop, wat voor sommige mensen te veel kan zijn.

2. Blast! Pre Workout

XXL Nutrition Blast! Pre Workout - Fruit Punch
Onze Score
9.6

Smaak

Voedingswaarden

Prijs

Blast! Pre Workout van XXL Nutrition combineert hoogwaardige ingrediënten om je trainingseffectiviteit te maximaliseren. Het bevat een krachtige mix van citruline malaat, beta-alanine, taurine, en cafeïne, die samenwerken om uithoudingsvermogen, kracht en focus te verhogen.

De formule is zorgvuldig samengesteld om je van optimale energie te voorzien en tegelijkertijd nare bijwerkingen te minimaliseren.

De pre-workout is verkrijgbaar in verschillende smaken zoals fruit punch, green apple, kers, meloen, en orange, evenals twee cafeïnevrije opties voor diegenen die gevoelig zijn voor stimulanten of laat op de dag trainen. Deze variëteit garandeert dat elke sporter een smaak kan vinden die bij zijn voorkeur past.

Het product wordt aangeboden tegen een aantrekkelijke prijs van € 0,83 per serving, wat het een betaalbare optie maakt voor dagelijks gebruik. Elk van deze aspecten maakt Blast! Pre Workout een uitstekende keuze voor sporters die op zoek zijn naar een effectieve boost voor hun trainingssessies.

Voordelen

 • Bevat hoge doseringen aan ingrediënten.
 • Verkrijgbaar in verschillende smaken, inclusief twee cafeïnevrije opties.
 • Verkrijgbaar voor een ontzettend lage prijs van slechts € 0,83 per serving.

Nadelen

 • Hoewel cafeïne een prestatiebevorderend effect heeft, kan het voor sommige mensen nadelige bijwerkingen veroorzaken.
 • Hoge dosering stimulanten kan voor sommige gebruikers te veel zijn.

3. Redcon1 Total War Pre-Workout

Total War 30servings Watermelon
Onze Score
9.4

Smaak

Voedingswaarden

Prijs

Redcon1's Total War Pre-Workout is gepositioneerd als een uiterst effectieve trainingsondersteuning, speciaal geformuleerd voor ervaren atleten die elke training tot het uiterste willen benutten.

De unieke blend van ingrediënten zoals 6 g citrulline malaat, 3,2 g beta-alanine, en 1 g taurine, aangevuld met een hoge dosering cafeïne (325 mg per dosering), biedt een krachtige boost voor zowel energie als uithoudingsvermogen.

Deze formule helpt sporters hun prestaties te maximaliseren door een verbeterde bloedcirculatie, verminderde spiervermoeidheid, en verhoogde focus tijdens intensieve trainingssessies.

De veelzijdigheid in smaakopties, waaronder Strawberry Kiwi, Rainbow Candy, Watermelon, en Blue Raspberry, maakt het voor gebruikers aantrekkelijk om een smaak te vinden die zij plezierig vinden, wat de algehele trainingservaring kan verbeteren. Deze smaken zijn ook ontworpen om het gemak van het mengen met water te verbeteren, wat resulteert in een verfrissend drankje voor de training.

Hoewel Total War veel voordelen biedt, is het vanwege het hoge cafeïnegehalte belangrijk dat gebruikers hun consumptie van andere cafeïnehoudende producten beperken om overstimulatie en de bijbehorende bijwerkingen te vermijden. Het wordt aanbevolen om met een halve dosis te beginnen om de persoonlijke tolerantie te beoordelen, wat bijdraagt aan een veiliger gebruik van dit supplement.

Voordelen

 • Total War bevat een krachtige mix van ingrediënten voor maximale energie en uithoudingsvermogen.
 • Het biedt een breed scala aan smaken voor een verbeterde trainingservaring.
 • Pte workout met een ontzettend hoge dosering citrulline malaat en cafeïne

Nadelen

 •  Het bevat een hoge dosis cafeïne, wat voorzichtigheid vereist om bijwerkingen te voorkomen.
 • Beginnen met een halve dosis kan nodig zijn voor gebruikers met een lage cafeïnetolerantie.

4. Black Label - Pre Workout

XXL Nutrition Black Label Pre-workout - Red Fruit
Onze Score
9.2

Smaak

Voedingswaarden

Prijs

Black Label Pre-Workout van XXL Nutrition is de geavanceerde opvolger van Unleash en is ontworpen om zowel beginnende als gevorderde sporters de ultieme trainingservaring te bieden. Het product bevat een robuuste formule met hoge concentraties van essentiële pre-workout ingrediënten.

Elke dosis levert 330 mg cafeïne voor maximale energie, 6 gram L-Citrulline voor verbeterde bloedcirculatie en pomp, 3,2 gram Beta-Alanine voor verhoogde spieruithoudingsvermogen, en 1 gram Arginine voor betere stikstofoxide productie.

Daarnaast bevat Black Label gepatenteerde ingrediënten zoals EnXtra®, dat de alertheid en focus verbetert zonder de "crash" na cafeïne, en Capsimax®, dat de stofwisseling ondersteunt en de energieproductie verhoogt.

Met een rijke toevoeging van vitamines zoals Vitamine B12, C, en D3 en mineralen zoals Magnesium, Zink en Natrium, ondersteunt dit supplement niet alleen tijdens intensieve trainingen maar draagt het ook bij aan een algemeen betere gezondheid en welzijn.

De Black Label Pre-Workout komt in de smaak Orange Fruit, Apple Pear, Raspberry, Red Fruit en Yellow Fruit en biedt een verfrissende optie die gemakkelijk mengt met water. Met slechts 5 calorieën per serving past het uitstekend binnen een caloriebeperkend dieet. 

Voordelen

 • Black Label Pre-Workout bevat hoge concentraties van pre-workout ingrediënten voor een ultieme trainingservaring.
 • Bevat goede toevoegingen zoals Vitamine B12, C en D3.
 • Het is verkrijgbaar in verschillende smaken.

Nadelen

 • Elke dosis levert 330 mg cafeïne, wat voor sommige gebruikers een te hoge dosering kan zijn.

5. 5150 Legendary Series - 5% Nutrition 

5150 Legendary 30servings Green Apple
Onze Score
9.1

Smaak

Voedingswaarden

Prijs

De 5150 Legendary Series Pre-Workout van 5% Nutrition is speciaal ontwikkeld voor de serieuze sporter die het uiterste uit zijn training wil halen. Dit krachtige supplement bevat een uniek Stim-Crazy Caffeine Complex met maar liefst 400 mg cafeïne uit acht verschillende bronnen, waaronder het gepatenteerde Cocoabuterol®.

De combinatie van 4000 mg L-citrulline en 2500 mg beta-alanine optimaliseert de bloedstroom en verhoogt de weerstand tegen spiervermoeidheid, wat essentieel is tijdens intensieve trainingen. Daarnaast bevat het 2000 mg L-taurine ter ondersteuning van de hydratatie, 500 mg choline bitartraat voor cognitieve verbeteringen, en 750 mg N-acetyl L-tyrosine om de mentale focus te scherpen.

De 5150 Legendary Series is verkrijgbaar in vier smaken: Wildberry, Blue Ice, Green Apple, en Tropical Rage, elk ontworpen om een verfrissende en smakelijke ervaring te bieden die de zintuigen prikkelt en de motivatie verhoogt. Met zo'n krachtige formulering is het belangrijk om de inname van andere cafeïnehoudende producten te beperken om overstimulatie te voorkomen.

Voordelen

 • Bevat een uniek Stim-Crazy Caffeine Complex samen met andere essentiële ingrediënten voor maximale prestaties.
 • Verbetert de bloedstroom en verhoogt de weerstand tegen spiervermoeidheid.
 • Deze pre workout helpt de mentale focus en concentratie te verhogen tijdens trainingen.

Nadelen

 • Met 400 mg kan het te intens zijn voor sommige gebruikers of leiden tot bijwerkingen zoals rusteloosheid of slaapproblemen.
 • Vanwege de krachtige formule en hoge stimulanten is het minder geschikt voor beginners of diegenen die gevoelig zijn voor cafeïne.

Alle populaire pre workout supplementen

Met de veelheid aan pre workout supplementen op de markt kan het kiezen van de juiste uitdaging zijn. Naast de bekende merken zijn er veel minder bekende opties beschikbaar. Wij hebben een uitgebreide analyse uitgevoerd op deze producten en presenteren hier onze topkeuzes voor pre workout supplementen. Elk geselecteerd product is niet alleen getest, maar we bieden ook een gedetailleerde beoordeling en onze persoonlijke mening over de effectiviteit van elk supplement.

Wat zijn de voordelen van een pre workout?

Pre-workouts bieden verschillende voordelen die de trainingsefficiëntie en -effectiviteit kunnen verbeteren. Hieronder ontdek je de belangrijkste voordelen waarom bodybuilders en andere sporters gebruik maken van pre workout:

Verhoogde energie

Pre-workouts bevatten stimulerende middelen zoals cafeïne, die energie boosten, de vermoeidheid verlagen en je in staat stellen om harder en langer te trainen. Dit kan vooral nuttig zijn tijdens lange of intensieve trainingssessies.

Verbeterde focus en concentratie

Stoffen zoals taurine en cafeïne verbeteren de mentale helderheid en concentratie. Dit stelt je in staat om gefocust te blijven op je training, wat kan leiden tot effectievere workouts en een betere techniek tijdens het uitvoeren van oefeningen.

Toegenomen uithoudingsvermogen

Ingrediënten zoals beta-alanine helpen bij het bufferen van melkzuur in de spieren, waardoor je minder snel last hebt van verzuring en vermoeidheid. Dit resulteert in een verhoogd uithoudingsvermogen tijdens zowel krachttraining als cardio.

Verbeterde spierpomp en voeding

Vasodilaterende componenten zoals citrulline malate verhogen de bloedtoevoer naar de spieren, wat niet alleen zorgt voor een indrukwekkendere spierpomp tijdens de training, maar ook helpt bij het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar de spieren voor herstel en groei.

Sneller herstel

Sommige pre-workouts bevatten aminozuren zoals BCAA's die helpen bij het versnellen van het herstelproces. Dit vermindert spierpijn en verkort de hersteltijd tussen de trainingen door, wat je in staat stelt om vaker en effectiever te trainen.

Algehele prestatieverbetering

De combinatie van bovengenoemde voordelen leidt tot een algehele verbetering van de sportprestaties. Gebruikers van pre-workouts kunnen een merkbare verbetering zien in hun vermogen om trainingsdoelen te bereiken, zoals krachttoename, uithoudingsvermogen, en spiermassa.

Deze voordelen maken pre-workouts een populaire keuze onder sporters die hun training naar een hoger niveau willen tillen. Echter, het is belangrijk om pre-workouts verstandig te gebruiken en rekening te houden met de eigen tolerantie voor stimulerende middelen, vooral cafeïne. 

Wat zit er in pre workout?

Pre-workout supplementen zijn ontworpen om atletische prestaties te verbeteren, focus te verhogen en energie te leveren. Hieronder vind je een diepgaande blik op enkele van de meest voorkomende en wetenschappelijk onderbouwde ingrediënten die in de beste pre-workouts worden aangetroffen:

Cafeïne

Ingrediënten zoals cafeïne vormen de basis van een pre workout. Cafeïne is een krachtig stimulerend middel dat de alertheid verhoogt en vermoeidheid vermindert, wat resulteert in een toename van zowel fysieke als mentale prestaties.

Het werkt door het blokkeren van adenosinereceptoren in de hersenen, wat leidt tot een verhoogd gevoel van energie en concentratie. Doses variëren vaak tussen 100 mg tot 300 mg per portie, afhankelijk van de formulering van het supplement.

Beta-alanine

Beta-Alanine is een bèta-aminozuur dat de intramusculaire niveaus van carnosine verhoogt. Carnosine werkt als een buffer voor waterstofionen die zich ophopen tijdens intensieve oefeningen. Dit vertraagt de pH-daling in spieren, wat leidt tot verminderde vermoeidheid en een toegenomen uithoudingsvermogen tijdens kortdurende, hoge intensiteit inspanningen. Een typische dosis in pre-workouts ligt tussen 1,5 en 5 gram.

Citrulline

L-citrulline is een aminozuur dat helpt bij het verbeteren van bloedstroom en zuurstoftransport naar de spieren, wat resulteert in verbeterde spieruithoudingsvermogen, minder vermoeidheid en een intensere spierpomp. Citrulline wordt in het lichaam omgezet in arginine, wat vervolgens de productie van stikstofoxide (NO) bevordert. De aanbevolen dosering van L-citrulline voor prestatieverbetering is 6-8 gram.

Creatine

Creatine is een van de meest onderzochte supplementen en staat bekend om zijn rol bij het verbeteren van kracht, krachtuitvoer en spiermassa. Het helpt bij de regeneratie van ATP, de primaire energiebron gebruikt tijdens high-intensity oefeningen. Dit resulteert in een verbeterd energiebeheer tijdens korte bursts van intensieve fysieke activiteit. Een standaard dosis van creatine in pre-workouts is ongeveer 3-5 gram.

Taurine

Taurine is een zwavelhoudend aminozuur dat belangrijk is voor meerdere metabolische processen. Het wordt vaak toegevoegd aan pre-workout formules om de fysieke prestaties te verbeteren en oxidatieve stress tijdens en na de trainingen te verminderen. Daarnaast kan taurine de spiercontractiliteit verbeteren en vermoeidheid verminderen. De typische dosis in pre-workouts varieert van 0,5 tot 2 gram.

B-vitaminen

Veel pre-workouts bevatten B-vitaminen zoals B3 (niacine), B6 en B12, die essentieel zijn voor de energieproductie en efficiënt metabolisme. Ze helpen bij het omzetten van voedsel in energie en spelen een rol bij het onderhouden van gezonde zenuw- en bloedcellen.

Pre workout kopen? Hier moet je op letten!

Bij het kopen van een pre-workout supplement is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke ingrediënten het bevat en hoe deze jouw trainingsdoelen kunnen ondersteunen. Hier zijn enkele sleutelpunten om in gedachten te houden:

 • 1. Ingrediënten en doseringen: Controleer de specifieke ingrediënten en hun hoeveelheden. Belangrijke componenten zoals cafeïne, beta-alanine, citrulline malate, en creatine hebben bewezen voordelen, maar de effectiviteit hangt af van hun doseringen. Zorg ervoor dat de hoeveelheden van deze ingrediënten voldoende zijn om de gewenste effecten te bereiken zonder gezondheidsrisico’s.
 • 2. Type stimulanten: Kijk naar het type en de hoeveelheid stimulanten. Pre-workouts variëren in de sterkte van stimulanten, met sommige die zeer hoge niveaus van cafeïne bevatten. Als je gevoelig bent voor stimulanten, zoek dan naar een pre-workout met lagere niveaus of stimulantvrije opties.
 • 3. Doel van het supplement: Overweeg wat je wilt bereiken met het supplement. Verschillende pre-workouts kunnen gericht zijn op uithoudingsvermogen, kracht, energie, of focus. Kies een product dat aansluit bij jouw specifieke trainingsbehoeften.
 • 4. Artificiële ingrediënten en vulstoffen: Controleer op ongewenste ingrediënten zoals kunstmatige kleur- en smaakstoffen, zoetstoffen en vulstoffen. Deze voegen geen voedingswaarde toe en kunnen ongewenste bijwerkingen veroorzaken.
 • 5. Allergieën en dieetbeperkingen: Als je voedselallergieën hebt of specifieke dieetbeperkingen volgt, controleer dan zorgvuldig de ingrediëntenlijst op allergenen of ingrediënten die niet voldoen aan jouw dieet.
 • 6. Prijs versus kwaliteit: Vergelijk de kosten van verschillende pre-workouts met hun ingrediënten en de aangeboden hoeveelheid. Een duurder product is niet altijd beter; focus op de waarde die het biedt in verhouding tot de prijs.
 • 7. Geloofwaardigheid van het merk: Kies producten van gerenommeerde merken die derde partij testen ondergaan voor kwaliteit en zuiverheid. Dit verzekert dat het product vrij is van verboden stoffen en de ingrediënten bevat die op het etiket staan.
 • 8. Gebruikersrecensies: Lees recensies van andere gebruikers om een idee te krijgen van de effectiviteit en eventuele bijwerkingen. Let op zowel positieve als negatieve recensies om een evenwichtig beeld te krijgen.

Door deze factoren zorgvuldig te overwegen, kun je een weloverwogen keuze maken die het beste bij je fitnessdoelen en gezondheidsbehoeften past. Dit helpt je om maximaal te profiteren van je pre-workout supplement zonder ongewenste risico's. Je favoriete pre workout gevonden? Bekijk dan ook eens onze top vijf best eiwitshakes van dit moment!

Veelgestelde vragen

Welke is beste pre-workout?

De beste pre-workout hangt af van je persoonlijke fitnessdoelen en hoe je lichaam reageert op verschillende ingrediënten. Zoek naar pre-workouts met een evenwichtige mix van cafeïne, beta-alanine, citrulline, en creatine voor een alomvattende verbetering van energie, uithoudingsvermogen, en spierpomp.

Wat is de sterkste legale pre-workout?

De sterkste legale pre-workout is er een die hoge doses van stimulerende middelen zoals cafeïne en beta-alanine combineert met nootropics voor focus en vasodilatoren voor bloedstroom. Deze krachtige combinaties zijn bedoeld voor ervaren gebruikers die hun training naar een hoger niveau willen tillen.

Hoe weet je welke pre-workout goed is?

Een goede pre-workout wordt gekenmerkt door transparante etikettering, klinisch onderbouwde doseringen, en positieve beoordelingen van gebruikers. Controleer of het product is getest door derden en vermijd producten met onnodige vulstoffen of extreme hoeveelheden stimulerende middelen.

Is elke dag pre-workout goed?

Het dagelijks gebruik van pre-workout is niet voor iedereen aan te raden, vooral als het hoge niveaus van stimulerende middelen bevat. Het kan leiden tot verhoogde tolerantie en mogelijke bijwerkingen zoals hartkloppingen, slapeloosheid en nerveuze spanning. Gebruik het spaarzaam en luister naar je lichaam om overstimulatie te voorkomen.

Wanneer moet ik een pre workout nemen?

Om het meeste uit je pre-workout supplement te halen, is het ideaal om het ongeveer 30 tot 60 minuten voor je training in te nemen. Dit tijdsbestek zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten zoals cafeïne en beta-alanine volledig in je bloedbaan opgenomen zijn, wat leidt tot optimale prestatieverhoging tijdens je trainingssessie.